Ambalaj ticareti ülkemizin önemli iş fikirleri arasında yer almaktadır. Her türlü ambalaj ürünün satışının yapıldığı bu noktalarda genellikle perakende ve toptan olarak ambalaj ürünlerinin satışı gerçekleştirilmektedir.
Ambalaj ürünlerinin satışına yönelik bir dükkan açmak isteyen yatırımcı ve girişimcilerin rehberde yer alan adımları başarılı bir şekilde uygulayarak yüksek potansiyel içeren önemli bir iş fikrine sahip olma fırsatı vardır.
AMBALAJ TİCARETİ NEDİR?
Ambalaj ticareti iş fikrinde genel olarak ambalaj ürünlerinin satışı yapılmaktadır. Bu tür işletmeler genel olarak her türlü sektördeki karton, plastik ve benzeri ambalaj ürünlerinin ihtiyaçlarına yönelik ürünler bulunur. Ambalaj ticareti yapan işletmeler ister perakende isterse de toptan olarak bu işi yürütebilmektedir.
AMBALAJ TİCARETİNE NASIL BAŞLANILIR?
Ambalaj ticareti yapabilmek için ilk olarak işin sağlıklı olarak yürütülebilmesi amacıyla uygun bir dükkan ihtiyacı vardır. İşletmeyi kurmak için gerekli olan dükkanın işin potansiyeline göre belirlenmesi gerekiyor. Perakende olarak bu işi değerlendirecek olan girişimcilerin minimum 40, toptan olarak değerlendirecek olanların ise minimum 200 metrekare büyüklüğünde bir dükkana ihtiyacı olacaktır.
Ambalaj ticaretine başlayacak olan girişimcilerin en önemli ihtiyacı da toptan olarak ilgili ambalaj ürünlerini satın alabilecekleri işletmeyi keşfetmeleridir. Perakende ve toptan ticaret söz konusu olduğu zaman ilgili ana ürünlerin toptan, kaliteli ve ucuz olarak temin edilmesi ana girişimcilik faaliyetidir. Bu kapsamda ilgili ürünleri ucuz ve kaliteli olacak şekilde satın alabilmek üzere işletme keşfedilmesi gerekiyor.
Ülkemizde ambalaj ürün satışı gerçekleştiren bir hayli ambalaj ürün fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalarda her türlü ambalaj ürününü ucuz bir şekilde toptan satın almak mümkündür. Türkiye’de bu ürünleri toptan olarak satan işletmelerin en çok bulunduğu iller ise sırasıyla;
- Kocaeli
- Gaziantep
- Ankara
- İstanbul’dur.
AYRICA BAKINIZ: Aktar Açmak
AMBALAJ TİCARETİ İÇİN ŞARTLAR VE BELGELER
Ambalaj ticareti yapacak olan işletmelerin ruhsat alabilmek ve faaliyet yürütmek amacıyla sağlaması gereken şartlar ve belgeler şöyle:
-
- 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
- Adli Sicil Kaydı Belgesi
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
- Vergi Levhası
- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
- İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
- Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası) (işyeri 60 m² ve üzerinde ise)
- “Ambalaj Ticareti”nde m² şartı yoktur.
- Tapuda adı geçen mülk sahibinin/sahiplerinin vefat etmiş olması durumunda; “veraset ilamı” çıkartılmalı ve gereken belgeler arasına “Veraset İlamı” da konulmalıdır. Ayrıca kira sözleşmesinde veraset ilamında adı geçen mirasçının/mirasçıların da imzası/imzaları bulunmalıdır.
- İşyerinin “mesken”e açılması durumunda; “muvafakatname” alınmalıdır. (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar sayfasının noter tasdikli sureti)
EN ÇOK SATILAN ÜRÜNLER
Ambalaj ürünlerinin ticaretini yapmak üzere işletme açacak olan girişimcilerin mutlak suretle aşağıda yer alan ürünleri temin etmesi gerekiyor. İlgili ambalaj ürünleri sektörde en çok talep gören ürünlerdir. İlgili ürünlere yönelik yapılacak faaliyetlerden daha kısa süreli olarak satış hacmi elde etme fırsatı bulunmaktadır.
- Yemek kutusu
- Poşet
- Çanta
- Cips Kutusu
- Kase
- Karton tabak
- Taşıma kutusu
- Kargo kutusu
- Dürüm kutusu
- Karton bardak
- Hediye paketleri
- Ambalaj kağıdı
NE KADAR SERMAYE LAZIM?
Ambalaj ticareti yapmak üzere işletme açacak olan girişimcilerin sadece perakende satışa yönelmesi durumunda gerekli olan sermaye 250.000 TL’dir. İlgili iş fikrini hem perakende hem de toptan olarak değerlendirmek isteyen girişimcilerin ise minimum 560.000 Türk Lirası sermayeye ihtiyacı var.
Başlangıç sermayesi olarak gerek duyulan rakamların ana ihtiyacı ürün alımıdır. İlgili tutarın yüzde 20’lik kısmı ise dükkanın resmi işlem masraflarına ve dekorasyonuna harcanmaktadır.
NE KADAR KAZANDIRIR?
Ambalaj ürünleri genellikle toptan olarak satılmaktadır. Az da olsa ülkemizde bu sektörde perakende ihtiyaçlar da bulunuyor. Ancak genel olarak sürümden kazanan işletmeler söz konusudur. Bu sebeple amlabaj ürünlerinin ticaretini yapacak olan işletmelerin sürümden kazanma yoluna giderek daha düşük kar marjları ile çalışması önerilmektedir.
Genel olarak sektördeki kar marjı toptanda yüzde 8‘dir. Perakende satışlarda ise kar marjı yüzde 40‘ın üzerine dahi çıkıyor.
Bu tür işletmelerin ne kadar kazandırdığı işletmenin potansiyeline göre olsa da, Toptan ve perakende faaliyet göstermekte olan; sektörde 2 yıl faaliyet gösteren ve ortalama bir iş hacmine sahip olan bir işletmenin net aylık geliri 80 bin liranın üzerindedir.
VİDEO
AYRICA BAKINIZ: Ayakkabı Tamir Dükkanı Açmak
AYRICA BAKINIZ: Bakkal Açmak
Aslında mantıklı bir iş fikri. Ama çok sermaye gerekiyor.