Baharat Dükkanı – Aktar Açmak: Baharatçı Karlı Mı?

Baharat satış yapmak üzere bir baharatçı ya da diğer adıyla Aktar açarak iş dünyasına giriş yapılabilir. Son dönemde artan sağlık endişeleri ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de baharat – aktar ürünleri kullanımında artış kaydediliyor. Hızla büyüyen bir sektör olan baharat sektörüne giriş yapmak için baharatçı açmak potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır.

Baharatçı açmak birçok perakende iş fikrine göre daha düşük sermaye talebi içermektedir. Ayrıca sektöre giriş için önemli düzeyde deneyim ve tecrübe gereksinimi yoktur.

BAHARATÇI – AKTAR NE İŞ YAPAR?

baharatçı açmak

Baharatçı dükkanlarında genel olarak tüm baharat ürünlerinin perakende satışı yapılmaktadır. Ek olarak ilgili dükkanlarda baharat karışımları hizmeti sağlanmaktadır. Birçok tüketici çeşitli sağlık sorunları için baharat karışımlarına ilgi duymaktadır. Girişimcilerin mutlak suretle baharat dükkanlarında çeşitli karışımlar için destek sağlaması tavsiye edilmektedir.

BAHARATÇI NASIL AÇILIR?

baharatçı açma

Aktar açmak birçok benzer iş fikrine göre daha kolaydır. Sektöre giriş yapmak için en önemli ihtiyaç doğru bir lokasyonda minimum 40 metrekare dükkan bulmaktan geçiyor. Baharatçı dükkanlarında perakende satış yapıldığı için bulunacak olan dükkanın müşteri potansiyelinin yüksek olması elzemdir.

Hızlı büyüyen ve gün geçtikçe müşteri potansiyeli artan bir işletme kurmak için dükkanın konumu oldukça kritik öneme sahiptir. Bulunulan bölgenin en yüksek potansiyel taşıyan caddeleri ve AVM’leri bu hususta ana hedef noktası olmalıdır. İşletmeyi kuracak olan girişimcilerin en iyi dükkanı bulmak için acele etmek yerine iyi bir araştırma gerçekleştirmesi tavsiye edilir. Zira, sektörde önemli bir dekorasyon ihtiyacı var ve bu sebeple işin kurulacağı dükkanın minimum 5 yıl hizmet sağlaması beklenir.

Baharatçı – aktar dükkanı açmak için gerekli belgeler ve şartlar:

  • Ustalık belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Kira Sözleşmesi
  • İşyeri Krokisi
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır.
  • Aktar dükkanları için metrekare şartı yoktur.

AYRICA BAKINIZ: Ambalaj Ticareti Yapmak

AKTAR DÜKKANLARINDA İŞ SÜRECİ

aktar açma

Baharat ile benzeri ürünlerinin satışına odaklanan iş yerlerinde ana müşteri kitlesi kadınlardır. Dolayısıyla işletmenin kadın odaklı kurulması önem arz eder. Ayrıca aktar ürünlerini satın almak için işletmeye gelen kadınlara yönelik farklı ürün gruplarını bulundurmak da işletmenin iş hacmini büyük oranda artırabilir.

Sektöre giriş için yapılacak en önemli süreçlerden biri de dekorasyondur. Aktar dükkanlarında hafif Osmanlı veya Arap esintisi içeren figürler ile dekorasyon yaptırılması tavsiye edilir. Ancak dekorasyon 2023 yılı itibarıyla oldukça maliyet içermektedir. Bu sebeple sermaye düzeyine göre tercih yapılarak dekorasyon için ayrı bütçe oluşturulmalıdır.

Baharat ve aktar ürünlerinin satışının yapılacağı dükkanlarda bulunması gereken birçok ürün kategorisi var. İşletmenin iş hacmini artırmak için ilgili ürünlerinin tamamını bulundurmak önemlidir. Herhangi bir sebeple dükkana giriş yapan bir müşterinin en üst düzey hizmeti alabilmesi için ilgili ürün kategorilerinde hizmet vermeniz gerekir.

Aktar dükkanlarında en çok satılan ürün kategorileri:

  1. Tüm baharatlar
  2. Bitkiler
  3. Tohumlar
  4. Filizler
  5. Bal – Pekmez – Macun
  6. Çaylar
  7. Kahveler
  8. Gıda takviyeleri
  9. Şerbet – Şurup – Şifalı Sular
  10. Çerez – Kuru Meyve – Bakliyat

TECRÜBELİ PERSONEL İHTİYACI

aktar açmak

Baharat dükkanlarını açmak için tecrübeli personel gereksinimi oldukça düşüktür. Ancak aktar ürünlerinin satışı için mutlak suretle deneyimli personel bulundurulmalıdır. Sektörde çok sayıda talep gören karışım ihtiyacı var. Bu da tecrübeli bir personelin ilgili karışımları hazırlamak için hazır bulunmasının önemini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla işletmenin iş hacmini artırmak amcıyla tecrübeli personel bulundurmak tavsiye edilmektedir.

Tecrübeli personel ihtiyacı için İŞKUR’un sağladığı ücretsiz personel arama servisi kullanılabilir.

AKTAR AÇMANIN MALİYETİ

aktar açmak iş fikri

Aktar açmak için gerekli sermaye ilgili işletmenin büyüklüğü ve işletmede yer alan ürün kategorileri ile doğru orantılıdır. Ortalama olarak 40 metrekarelik orta düzeyde ürün bulunan bir işletmenin sermaye ihtiyacı 340.000 TL’dir. İlgili işletmenin dekorasyonu için de yaklaşık 80.000 TL’lik maliyet oluşacaktır.

Tüm ürün gruplarının bulunduğu ve ortalama 80 metrekarelik bir aktar dükkanı için de yaklaşık 600.000 Türk Lirası ihtiyacı olacak.

AKTAR AÇMAK NE KADAR KAZANDIRIR

aktar açmak iş fikirleri

Aktar ve baharat sektöründe kar marjı oldukça yüksektir. Sadece sık tüketim ürünleri ile bakliyat ürünleri dışında sektörde ortalama yüzde 45’ten fazla kar marjı bulunmaktadır. Dolayısıyla sürüm yakalayabilen işletmeler önemli bir gelir akışına sahip olabiliyor.

Sektörde 2 yıldır faaliyet gösteren ve müşterisi oturmuş bir işletmenin ortalama aylık geliri 48.000 Türk Lirası düzeyinde bulunuyor.

AYRICA BAKINIZ: Bakkal Açmak

AYRICA BAKINIZ: Bijuteri Açmak

Yorum yapın