Bakkal Açmak: Maliyeti ve Gereksinimleri

Bakkal işletmeleri Türkiye’nin en kolay açılabilen ve müşterisi hazır iş fikirleri arasında yer almaktadır. Düşük sermaye gereksinimi ve deneyim ile tecrübe talebi içermemesi nedeniyle oldukça yoğun talep gören iş fikirleri arasında bulunuyor.

Bakkal açmak için gerekenler, sermaye talebi ve şartlar ile ilgili tüm hususlar rehberde yer almakta olup, sektöre giriş yapmak isteyen girişimciler için önemli ipuçlarını da bilahare inceledik. Rehberde yer alan hususlara dikkat ederek en yüksek potansiyel içerecek şekilde bir bakkal fikrini hayata geçirmek mümkün olacak.

EN ÖNEMLİ HUSUS DÜKKAN

bakkal market açma

Bakkallar genellikle mahalle aralarında açılan işletmelerdir. Ancak her halükarda işletme için en kritik nokta dükkanın konumudur. Bakkallar genellikle konutlar ve iş yerleri için hızlı tüketilen ürünlerin satıldığı işletmelerdir. Bu sebeple işletmenin konut ve iş yerlerine yakın olması ve kolay erişilebilir olması önemlidir. Bu hususu sağlamak için işletmenin mutlak suretle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu ve rekabetin az ya da hiç olmadığı noktalarda kurulması gerekiyor.

Bakkal açmak isteyen girişimcilerin 500 konutun bulunduğu bir alanda yer alan 3’ncü bakkal olarak faaliyete başlaması iyi bir fikir değil. Bakkal için iş hacmini ve kar potansiyelini artırmak için minimum 1000 konut için tek bakkal olması önerilir. Dolayısıyla bakkal açmadan önce potansiyel noktaları bu hususa göre incelemek gerekir.

GEREKLİ BELGELER VE ŞARTLAR

bakkal market

Bakkal açmak her yönüyle kolay bir iş fikridir. Standart olarak uygun bir dükkan seçimi yapıldıktan sonra bağlı bulunulan belediyeye başvururda bulunarak iş yeri ruhsatı almak gerekir. Ardından bir muhasebeci ile anlaşma düzenledikten sonra vergi levhası almak üzere başvurulmalıdır. Her iki işlem de en fazla 2 gün sürmekte olup işletmenin ekstra olarak spesifik bir belge talebi yoktur.

Bakkal açmak için gerekli belgeler ve şartlar:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır.
  • Bakkal dükkanları için metrekare şartı yoktur.
  • Tapuda adı geçen mülk sahibinin/sahiplerinin vefat etmiş olması durumunda; “veraset ilamı” çıkartılmalı ve gereken belgeler arasına “Veraset İlamı” da konulmalıdır. Ayrıca kira sözleşmesinde veraset ilamında adı geçen mirasçının/mirasçıların da imzası/imzaları bulunmalıdır.
  • İşyerinin “mesken”e açılması durumunda; “muvafakatname” alınmalıdır. (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar sayfasının noter tasdikli sureti)

AYRICA BAKINIZ: Aktar Açmak

TOPTAN ÜRÜN ALIMI

Bakkal açmak için en önemli gereksinimlerin başında toplu ürün alımı gelmektedir. Bakkallarda satılacak tüm ürünlerin perakende satışı söz konusu olduğu için ilgili ürünlerin toptan fiyattan ucuza alımı oldukça önemlidir. Bu sebeple ilde bulunan tüm toptancılardan fiyat almak ve en iyi fiyat avantajı ile hareket etmek tavsiye edilir. Ayrıca ilgili toplu ürün alımı sırasında ödemenin vadeli olarak yapılması da işletme sahipleri için önemli bir avantaja dönüşmektedir.

Toptan ürün alımı için genellikle her şehirde ve büyük ilçelerde bulunan toptancılar siteleri tercih edilebilir. Toptancıların yer aldığı bu sitelerdeki dükkanları yerinde ziyaret etmek ve ürün kalitesini ölçmek önemlidir. Ayrıca tekel ürünleri ve çeşitli içecek ile dondurmalar için de ilinizde bu ürünleri satan ana bölge bayilerinden fiyat almak gerekir.

EN ÇOK SATILAN ÜRÜNLER

Bakkal açmak isteyen girişimciler için en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de en çok satılan ürünleri temin etmektir. Bakkal dükkanlarında en çok satılan ürünleri bulundurmak iş hacmini büyük oranda artıracak.

Bakkaliye dükkanlarında en çok satılan ürünler aynı zamanda diğer ürünlerin satışını da desteklediği için mutlaka bulundurulmalıdır.

Bakkal dükkanlarında en çok satılan ürünler:

  1. Ekmek
  2. Sigara
  3. Meyve
  4. Baharat
  5. Bakliyat
  6. Peynir – Zeytin – Reçel
  7. Gazete
  8. Çikolata – Cips
  9. Oyuncak
  10. Su – Kola – Meyve Suyu
  11. Kuruyemiş
  12. Temizlik ürünleri

BAKKAL AÇMANIN MALİYETİ

Bakkal dükkanı açmak düşük sermaye gereksinimi içeren bir iş fikridir. Ortalama olarak 30 metrekarelik bir dükkanda açılan bakkal için gerekli maliyet 140.000 Türk Lirası’dır. İlgili işletme için önemli bir dekorasyon talebinin hayata geçirilmesi durumunda sermaye gereksinimi 200.000 TL’ye kadar artış gösterecektir.

Bakkal dükkanını oldukça küçük bir dükkanda açmak ve en çok satılan ürünleri tek barındırmak durumunda gerekli maliyet 80.000 TL‘ye kadar düşecektir.

BAKKAL AÇMAK NE KADAR KAZANDIRIR

Bakkal dükkanlarında kar marjları genellikle ortalamanın altındadır. Çok satılan ürünler söz konusu olduğu için ilgili işletmede yüksek kar beklentisi içerisinde bulunmamak gerekir.

Bakkal işletmelerinde en çok satılan ürünlerde ortalama kar marjı yüzde 17 ile 23 arasında bulunur. İlgili işletmenin ortalama bir müşteri kitlesine erişmesi durumunda aylık net kar beklentisi 28.000 TL’dir. 

Yorum yapın