10 Adımda Kahve Dükkanı Açmak: Geliri ve Maliyeti

Kahve dükkanı açmak son dönemin karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Sayıları gün geçtikçe artmasına rağmen kahve dükkanları tüm tüketici grubunun yüzde 60’ından fazlasına hitap etmekte ve önemli bir gelir akışı sağlamaktadır.

Bir girişimci olarak kahve dükkanı açmak üzere faaliyete geçmeden önce rehberimizde yer alan hususları dikkate almanız ve faaliyetlerinizi bu kapsamda kurgulamanız son derece önemlidir. Rehberde bir kahve dükkanı nasıl açılır, kahve dükkanı açmanın şartları belgeleri ve gerekli sermaye ile kahve dükkanının geliri hakkında eşsiz bilgiler yer almaktadır.

kahve dükkanı kurmak

1. KAHVE DÜKKANININ POTANSİYELİ NEDİR?

Kahve dükkanları son dönemde cafe sektörünün önemli temsilcileri haline geldi. Ülkemizde cafe sektöründe önemli bir değişim yaşanmasını sağlayan kahve dükkanları özellikle taşıdıkları yüksek kar marjı potansiyeli sebebiyle girişimcilerin önemli düzeyde ilgisini çekiyor.

Kahve dükkanı sektörü Türkiye’nin 81 il ve tüm ilçelerinde önemli bir potansiyeli taşıyan iş fikirleri arasında yer almaktadır. Ancak özellikle büyük şehirlerde ve öğrenci popülasyonunun yüksek olduğu lokasyonlarda yüksek müşteri potansiyeli taşıyor. Bu sebeple sektöre giriş yapacak olan girişimcilerin yüksek müşteri potansiyeli odağı ile harekete geçmesi oldukça önem arz ediyor.

2. SEKTÖRE GİRİŞ İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Kahve sektörüne giriş için 2023 yılı da bir önceki 8 yıl gibi oldukça yüksek potansiyel taşıyor. Sektöre giriş yapmak isteyen girişimcileri bekleyen ana sorun ise girdi maliyetleridir. Dolayısıyla kahve sektöründe şu anda giriş için en doğru zaman olduğunu belirtmek oldukça zor. Ancak enflasyon oranlarında ciddi bir gerileme beklenmediği için kahve dükkanı açacak olan girişimcilerin 2023 yılında çok farklı bir planla hareket etme şansı yok.

Sektöre giriş yapmak isteyen girişimciler için 2023 yılı bu sebeple değerlendirilmesi gereken bir süreç olacaktır.

3. POTANSİYELİ YÜKSEK DÜKKAN BELİRLEYİN

Kahve dükkanı açarak para kazanmak isteyen girişimci ve yatırımcıların sahip olması gereken en büyük olgu potansiyeli yüksek bir dükkan belirlemektir.  Hizmet odaklı olan bu iş fikrinde müşteri potansiyelini artırmak ve yıllık hedefleri yakalayabilmek için nüfusun yüksek olduğu, ana yürüyüş yollarında ya da cafe bölgelerinde potansiyeli yüksek bir dükkan kiralamanız gerekir.

Müşteri potansiyeli yüksek bir dükkan belirlemeden bu iş fikrinde başarıya ulaşmak için sahip olmanız gerekenler;

  • Kaliteli hizmet
  • İlgi çekici menü
  • Reklam

AYRICA BAKINIZ: Aktar Açmak

4. KONSEPT SEÇİMİ YAPIN

Kahve dükkanları farklı konseptlerde hizmet verebilmektedir. Konsept seçimi işletmenizin para kazanma potansiyelini büyük ölçüde artıran çok önemli bir olgudur. İşletmenin özellikle rekabeti az niş bir alanda hizmet verebilmesi durumunda işletmenin kısa sürede önemli bir müşteri kitlesine erişme fırsatı olacaktır. Ancak genel kahve dükkanı konsepti üzerinden de harekete geçerek para kazanabilirsiniz.

Ülkemizde en çok rağbet gören kahve dükkanı konseptleri:

  • Kitap cafe
  • Güney Amerika Tarzı
  • Asya Tarzı
  • Modern Avrupa
  • Ortadoğu Konsepti

5. BAYİLİK SEÇENEKLERİ

Kahve dükkanı açacak olan girişimcilerin bayilik seçeneklerini de değerlendirilmesi tavsiye edilir. Bazen sıfırdan işletme kurmak yerine müşterisi oturmuş, yüksek kapsamlı reklam ve profesyonel hizmet sağlayan bir işletmenin bayiliğini almak daha karlı bir yaklaşım olacaktır. Siz de bayilik seçenekleri üzerinden ilerleyerek önemli düzeyde para kazandırma potansiyeli taşıyan bir işletmenin franchise hakkını satın alabilirsiniz.

Türkiye’de kahve sektöründe bayilik veren çok sayıda firma var. En iyi bayilik seçeneği fırsatı sağlayan firmalar:

  • Kahve Tiryakisi
  • Kahve Şahane
  • Coffemania
  • London Cafe
  • Breadli
  • 1453 Osmanlı
  • Pigro Coffee
  • Kahve Diyarı

6. DÜKKANIN KURULMASI

Kahve dükkanı açmak için potansiyeli yüksek bir dükkan belirlendikten sonra konsept seçimi yapılmalıdır. Konsept seçimi sonrasında işletmenin kendiniz tarafından mı kurulacağı yoksa bayilik mi alınacağına yönelik karar verilmesi gerekiyor. İlgili karar sonrasında kahve dükkanı açmak için kurulum işlemlerine başlanılabilir.

İlk olarak ilgili işletme için ilgi çekici bir isim seçimi yapılması gerekir. İşletme eğer bayilik olarak alınmayacaksa şık ve modern bir isim seçimi yapılması elzemdir. Dükkan isimleri konusunda seçim yapmakta zorlananlar için hazırladığımız Karizmatik Şirket İsimleri rehberine de göz atabilirsiniz.

Dükkan isminin belirlenmesi sonrasında işletmenin kurulması için resmi işlemlere başlanılması tavsiye edilir.

Kahve dükkanı açmak için gerekli belgeler:

  • 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  • Adli Sicil Kaydı Belgesi
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  • İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
  • İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  • Vergi Levhası
  • Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi
  • Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
  • Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır)
  • İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  • İtfaiye Uygunluk Raporu
  • ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
  • Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır.
  • Kahve dükkanları için metrekare şartı yoktur.
  • İşyerinin “mesken”e açılması durumunda; “muvafakatname” alınmalıdır.

7. PERSONEL ALIMI

Kahve dükkanlarında kaliteli hizmet sağlanması oldukça önemlidir. İşletmede kaliteli hizmet sağlamak için en önemli olgulardan biri de personeldir. Doğru personel ile işletmenizin hizmet kalitesini artırabilirsiniz. Dolayısıyla kahve dükkanı açmak isteyen girişimcilerin deneyimli ve tecrübeli personel istihdam etmesi tavsiye edilir.

Sektörde deneyimli personel bulmanın oldukça zor olduğunu belirtmek gerekir. Bu sebeple kahve dükkanı açmak üzere girişimde bulunacak olanların mutlak suretle işletmeyi kurmaya başlamadan önce personel arayışında bulunması gerekir. Aksi taktirde işletme kurulurken deneyimsiz personeller ile bir açılış yapılması; işletmenin kısa ve uzun vadeli hedeflerini sekteye uğratabilir.

Personel alımını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmek için iş arama platformlarında kayıt oluşturulabilir ve İŞKUR’un ücretsiz personel arama hizmetleri kullanılabilir.

8. İLGİ ÇEKİCİ MENÜ OLUŞTURMA

Kahve dükkanlarında en önemli olgu menüdür. Müşterilerin ilgisini çekmek ve işletmenin iş hacmini artırmak için ilgi çekici bir menüye ihtiyaç duyulmaktadır. İşletmenin iş potansiyelini artırmak ve rekabet ettiği diğer kahve dükkanlarının önüne geçebilmek için ilgi çekici bir menü oluşturulması tavsiye edilir. Bu tür işletmelerde menüyü oluşturabilmek için işletmenin konseptine göre farklı ve ilgi çekici ürünlerin sağlanması gerekir.

Ayrıca her kahvenin bir özel ürününün olduğunu belirtmek gerekir. İşletmenin pazarlama ve reklam unsurlarında öne çıkabilmesi için bir özel ürüne odaklanması ciddi bir avantaj oluşturacaktır.

9. KAHVE DÜKKANI AÇMANIN MALİYETİ

Bir kahve dükkanı açabilmek için gerekli maliyet son dönemde oldukça yükselmiştir. Ortalama olarak 200 metrekare alana sahip olan genel konsept bir kahvenin açılış maliyeti 600.000 liranın üzerinde bulunmaktadır. İşletmenin dekorasyonunun en önemli girdi olduğunu belirtmek gerekir.

Kahve dükkanlarında işletmeyi öne çıkaran en önemli olgu dekorasyon olduğu için bu alanda harcanacak olan tutardan tasarruf edilmesi çok önerilmez. İşletmenin ayrıca mutfak bölümünün tüm ihtiyaçlara iyi bir şekilde yanıt sağlayacak olacak şekilde kurgulanması gerekir.

10. KAHVE DÜKKANI NE KADAR KAZANDIRIR

Kahve dükkanlarında kar marjları oldukça yüksektir. Bu tür işletmeler standart bir perakende işletme değildir. Bu sebeple işletmede ürün satışında hizmet ücreti de alınmaktadır. Dolayısıyla bir liraya mal edilen herhangi bir içecek yüzde 1000 kar marjı ile de kolaylıkla satışa sunulabilmektedir.

Kahve dükkanlarının kazancını belirleyen en önemli unsurlardan biri de işletmenin müşteri potansiyelidir. Üniversite öğrencilerine yönelik bir kahvenin satıştan payı oldukça sınırlıyken; yüksek gelir grubuna hitap eden bir kahvenin cirodan kar payı oldukça yüksektir.

Ortalama olarak 2 yıllık müşterisi oturmuş bir kahvenin aylık geliri minimum 70.000 Türk Lirası’dır.

“10 Adımda Kahve Dükkanı Açmak: Geliri ve Maliyeti” üzerine 2 yorum

Yorum yapın